Willibrord lezing: ‘Wees trots op eigen Mariakapel’

Geerdijk – Leo Fijen is een welkome spreker bij de geloofsgemeenschap St. Willibrord in Geerdijk, bekend als hij is van het RKK-programma Kruispunt. Met zijn lezing over ‘Kerk zijn in de hedendaagse tijd’ heeft hij de onverdeelde aandacht van de parochianen, maar ook andersgelovigen zijn naar Geerdijk gekomen om de verhalen van Fijen te beluisteren. De Mariakapel in Geerdijk bestaat één jaar. Om dit te vieren hield de stichting Willibrord aan het kanaal woensdag 23 mei 2012 een eerste Willibrord lezing. Het moet een jaarlijkse traditie worden.

Fijen zegt het belangrijk te vinden zijn eigen lessen tijdens zijn werkzaamheden op allerlei plekken in het land over te kunnen brengen op anderen. Hij wil vitaliteit in het geloof brengen en de weg naar de toekomst tonen aan een geloofsgemeenschap. Dat doet hij door middel van tien punten. ‘Je moet af en toe geraakt worden in je hart’, zegt hij. ‘Ik werd betoverd door de schoonheid van de prachtige Mariakapel. Daar mogen jullie met elkaar erg trots op zijn. Vooral in deze tijd is er behoefte aan bezinning en de Mariakapel biedt daar een goede gelegenheid voor.’ Aan de hand van verhalen uit zijn woonplaats Maartensdijk, niet te verwarren met Sint Maartensdijk, laat Fijen zien wat er in de samenleving allemaal gebeurt en hoe een kerk daarop kan inspelen. Hij geeft aan dat door ruimte te scheppen, mensen te betrekken en vooral de deuren van de kerken van binnen naar buiten te openen er een brug geslagen kan worden naar mensen die misschien wel willen maar nog drempels ervaren. Er moeten kansen worden geboden om anderen ook te laten raken door het wonder van het geloof. ‘Van groot belang is dat wij stoppen met klagen’, aldus Fijen. Als in een gemeenschap of club hoorbaar geklaagd wordt, neemt de aantrekkelijkheid voor mensen af. ‘Je ziet het ook in de politiek dat mensen niet willen horen bij een club die verdeeld is. Het gaat erom dat je trots bent op je gemeenschap of waar je ook maar lid van bent’, legt Fijen uit.

De stichting Willibrord aan het kanaal wil meer gebruikmaken van de kerk en de Mariakapel Zondag 27 mei deed de Mariakapel in Geerdijk daarom mee aan de Twentse Mariakapellendag. De gehele dag wordt in de kapel een uitleg gegeven over de gedachten van de architect Francisco Navarro bij het ontwerp van deze Mariakapel.

Bron: TC Tubantia