Heel trots op Mariakapel

GEERDIJK - Het is een blikvanger van jewelste, de gloednieuwe Mariakapel in Geerdijk. Voorzitter Harry Uitzetter van de stichting 'Willibrord aan het kanaal' is met recht trots op het gebouw aan de Schoolstraat. "En niet alleen ik ben reuzetrots, met mij vele andere parochianen en inwoners van Geerdijk en Vroomshoop."

Met de Mariakapel is een al lang levende wens van de parochie in vervulling gegaan. "Er was een behoefte om doordeweeks overdag de kerk in te kunnen gaan. We hebben de mogelijkheden onderzocht maar het lukte ons niet. Toen kwam het idee van een Mariakapel", vertelt Uitzetter. Via via kwam het bestuur voor een ontwerp terecht bij de architect Francisco Navarro. "Hij maakte een eerste schets. Het was een heel moderne kapel met veel symboliek. Francisco heeft ons uitgebreid vertelt wat hij bedoelde met zijn ontwerp en als bestuur waren we snel om. Dit moest de kapel worden." Wat zeker meespeelde was dat 'Geerdijk' niet een kapel wilde zoals er al vele zijn. "Met dit gedurfde ontwerp moesten we wel wat scepsis overwinnen", bekent Uitzetter. "Maar nu de kapel klaar is, is bijna iedereen om. Het is heel mooi om te zien hoe enthousiast de mensen zijn, ook degenen die aanvankelijk hun bedenkingen hadden."

Wat Uitzetter veel deugd heeft gedaan is de enorme inzet van veel vrijwilligers. "Daar hebben we nooit een gebrek aan gehad. Maar wat mij ook opviel, was dat de jongeren gul hebben gegeven tijdens inzamelingsacties. De kapel is er dan ook duidelijk voor de hele gemeenschap. Dat is ook het mooie, de kapel is ons niet opgelegd maar vanuit de basis bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd."

De stichting wil, nu de kapel dagelijks open is, rustig bekijken hoe de ontwikkelingen gaan. "Het gebouw staat er, we laten het aan de mensen zelf over welke ontwikkelingen er komen. Het enige waar we over denken is een jaarlijkse activiteit in en om de kapel."

De Mariakapel werd officieel geopend door mevrouw Katrien Bekmann. Dat gebeurde direct na afloop van de Mariaviering in de r.-k. kerk.

Bron: TC Tubantia